Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

Ως πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος «Η Ζωοδόχος Πηγή» και μέλους της επιτροπής δεοντολογίας και αρχών της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, με την παρούσα επιστολή θέλω να συγχαρώ τους -91- ηρωικούς συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου μας στο να προσφέρουν λίγο Αίμα σε μία από τις ποιο σημαντικές εβδομάδες εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώνει ο σύλλογός μας κατά την διάρκεια του έτους.  
Και την χαρακτηρίσαμε ως σημαντική καθότι πραγματοποιήθηκε εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου σε πολύ δύσκολες και δυσμενείς λόγω καύσωνα συνθήκες που το Αίμα σε τέτοια εποχή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας όχι μόνο λιγοστεύει αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στερεύει με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.
Θέλω να συγχαρώ τους ιατρούς και τους νοσηλευτές των κέντρων αιμοδοσίας Ρίου  και Αγίου Ανδρέα που εκτέλεσαν την υπηρεσία τους στην κινητή μονάδα αιμοδοσίας κάτω από δυσμενείς λόγω καύσωνα καιρικές συνθήκες αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι επιτελούν ένα μεγάλο λειτούργημα προς όφελος των συνανθρώπου μας.
Επίσης θέλω να συγχαρώ τα λίγα εκείνα μέσα μαζικής επικοινωνίας που κάλυψαν με άρθρα τους και με εκπομπές τους το σημαντικό αυτό θέμα, αντιλαμβανόμενα  ότι πάνω από όλα είναι η Υγεία και η Ζωή των συνανθρώπων μας.     

Όμως στο σημείο αυτό έχω την υποχρέωση να επισημάνω κάποια πράγματα που προκαλούν πολλά ερωτηματικά και αντίστοιχα γιατί, σε εμάς τους εθελοντές που κάνουμε προσπάθεια με πνεύμα αγάπης και αλληλεγγύης να προσφέρουμε ανιδιοτελή κοινωνικό έργο κάτω από συνθήκες καύσωνα 40 βαθμούς C και άνω στην πλατεία Γεωργίου.
Είναι άξιον απορίας που ήταν οι κρατικοί φορείς από αυτές τις σημαντικές αιμοδοσίες;
ένα air-conditions χρειαζόταν η κινητή μονάδα από πέρση τέτοια εποχή και μάλιστα για αυτό το λόγο είχαν αναβληθεί εξίσου σημαντικές αιμοδοσίες. Ήρθε η φετινή χρονιά και ακόμα δεν μπήκε στην κινητή  μονάδα. Δεν μπορεί για 200 ευρώ περίπου να τίθεται σε κίνδυνο την ζωή και η υγεία συνανθρώπων μας.
Που ήταν ο Δήμος της Πάτρας, που ήταν η αντιδημαρχία εθελοντισμού, απόντες όπως πάντα, παρόντες είναι μόνο εκεί που θέλουν συμπεριφερόμενοι προς τον σύλλογο άδικα βάση του τεράστιου έργου που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Που ήταν η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ και κυρίως των τοπικών τηλεοπτικών καναλιών που όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για την κάλυψη του σημαντικού αυτού θέματος αλλά μάλλον το απαξίωσαν χαρακτηριστικά, προβάλλοντας θέματα που για τον πολίτη ιεραρχώνταστα σε ενδιαφέρων θα τα κατέτασσε σε τριτεύοντα κλίμακα.
Ώς ΜΜΕ είχαν υποχρέωση έναντι των συνανθρώπων μας που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα να καλύψουν το έργο που γινόταν για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.
Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς ως εθελοντές προσωπική προβολή και δεν την χρειαζόμαστε και δεν την επιδιώκουμε, εμείς θα βρισκόμαστε είτε έτσι είτε αλλιώς στην πλατεία Γεωργίου η οπουδήποτε αλλού για να προσφέρουμε στην διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και γενικά του εθελοντισμού.
Εκείνο που ζητάμε είναι να προβληθεί η εθελοντική αιμοδοσία ως θεσμός για το όφελος όλων αυτών που έχουν ανάγκη.
Είναι πλέον σίγουρο ότι μόνο μέσα από την Εθελοντική Αιμοδοσία η οποία στηρίζεται σε άτομα με βαθειά ανεξάντλητα και με πανανθρώπινες αξίες αισθήματα κανένας συνάνθρωπός μας δεν θα διακινδυνεύσει από την έλλειψη του αναντικατάστατου για την υγεία και την ζωή θεραπευτικού μέσου όπως είναι το ΑΙΜΑ.
Ως εθελοντές δεν θα υποκύψουμε σε ότι δεοντολογικά έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας και γενικά του εθελοντισμού.
Ως εθελοντές δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να λειτουργήσει εις βάρος των αρετών του εθελοντισμού και σε αυτών που δίνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους.
Ως εθελοντές θα υποστηρίξουμε αυτούς  που έχουν ανάγκη γνωρίζοντας ότι αυτοί πολλαπλασιάζονται καθημερινά και όσο προχωράνε τα χρόνια τα πάντα θα στηριχθούν στον εθελοντισμό και στην αλληλεγγύη.
Ως εθελοντές θα λέμε πάντα την αλήθεια θα κάνουμε το σωστό το ωφέλιμο και το πρέπον, καθώς επίσης θα προβάλουμε αμερόληπτα το όποιο καλό για παράδειγμα προς μίμηση καθώς και το όποιο κακό για παράδειγμα προς αποφυγή. Έτσι, πιστεύουμε ότι ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος.  
Ως εθελοντές θέλουμε το εθελοντικό κίνημα να το πλαισιώσουν όλοι για να έχει πλήρως θετικά αποτελέσματα.
Το σύνθημά μας είναι:  «Στον εθελοντισμό ένας δεν φτάνει χρειάζονται πολλοί χρειάζονται όλοι».

Θεόδωρος Μπαρζός
Πρόεδρος Αχαικού ΣΕΑ&ΔΟΣ «Η Ζωοδόχος Πηγή»
Μέλος της επιτροπής δεοντολογίας & αρχών της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών.