Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ομιλία του προέδρου του συλλόγου μας Θεόδωρου Μπαρζού στην 26η αμφικτιονία που έγινε στην Καλαμάτα 4-5-6 Οκτωβρίου 2013.



Ομιλία του προέδρου του συλλόγου μας Θεόδωρου Μπαρζού στην 26η αμφικτιονία που έγινε στην Καλαμάτα 4-5-6 Οκτωβρίου 2013.


Αγαπητοί εθελοντές αιμοδότες …. και αγαπητές εθελόντριες αιμοδότριες.  
Πρώτα από όλα να συστηθώ… είμαι ο Θεόδωρος Μπαρζός ο πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος  «Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ» 
Σας καλωσορίζω στην 26 αμφικτιονία εθελοντών αιμοδοτών και εύχομαι οι εργασίες και τα συμπεράσματα αυτής να είναι τα καλύτερα και ωφελιμότερα για το καλό στο μέλλον της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Πιστοί στο ραντεβού μας είμαστε και φέτος εδώ στην Καλαμάτα προσερχόμενοι από όλη την Ελλάδα.
Δεν το κρύβω……  θεωρώ πολύ βαριά ευθύνη για να διεξαχθεί η κάθε αμφικτιονία.
Όμως τα οφέλη για εμάς τους εθελοντές είναι τόσο πολλά που πραγματικά όχι μόνο αξίζει τον κόπο να πραγματοποιείτε…… αλλά τουναντίον θα έλεγα….. θα πρέπει να γίνεται ότι είναι δυνατόν για να διεξάγεται κάθε χρόνο έστω και με τις ποιο απλές και λιτές προϋποθέσεις.
Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ένας από τους ποιο σοβαρότερους κοινωνικούς θεσμούς  που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο πανελλαδικά και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε για αυτό και αν προκύψει θέμα οικονομικής δυσχέρειας στο μέλλον να έχουμε την ικανότητα ελιγμών.
Η αμφικτιονία που διεξάγεται σήμερα στην όμορφη και ιστορική πόλη της Καλαμάτας αλλά και κάθε χρόνο, έχει σκοπό, αφενός μεν να συντονίζει το εθελοντικό αιμοδοτικό κίνημα και αφετέρου να το αναβαθμίσει κάνοντας όπως κάθε φορά το δυναμικό ξεκίνημα μιας νέας εθελοντικής αιμοδοτικής χρονιάς με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι η νέα χρονιά θα είναι αποδοτικότερη από την προηγούμενη μέχρι να φτάσουμε επιτέλους στο σημείο η χώρα μας να γίνει αυτάρκης από εθελοντικό αίμα.
Σε αυτό το σημείο ας αναφερθούμε στον δικό μας Α.Σ.Ε.Α.Δ.Ο.Σ Έδρα του συλλόγου μας είναι η Πάτρα……  παρόλες τις αιτήσεις μας δεν καταφέραμε ακόμα να έχουμε ένα γραφείο του συλλόγου για να οργανώσουμε τον σύλλογο καλύτερα…… δεν έχουμε έσοδα από πουθενά…… καθότι και στη λαχειοφόρο της ομοσπονδίας που λάβαμε μέρος δύο φορές τα λαχεία μας έμειναν σχεδόν απούλητα. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ένα παράδειγμα. Σε ιδιωτικό νοσοκομείο που απευθυνθήκαμε εγγράφως για να τους δώσουμε λαχεία προς ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μας αγνόησαν παντελώς παρόλο που όταν χρειάζεται αίμα απευθύνεται στα κρατικά νοσοκομεία εκεί δηλαδή που καταθέτουμε το αίμα μας εμείς οι εθελοντές αιμοδότες.
Δηλαδή σε γενικές γραμμές οι ιδιώτες εν μέρη εκμεταλλεύονται την δυνατότητα παροχής αίματος άνευ όρων και δεν ενδιαφέρονται έστω και για την συμβολική ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας
Και σίγουρα όσο θα διαρκεί αυτό σε πανελλαδικό επίπεδο θα φθίνει το έργο για αυτάρκεια αίματος.
Παρόλα αυτά έχουμε επιτύχει σημαντικά πράγματα ως Σύλλογος
Στα πέντε χρόνια που λειτουργούμε έχουμε ενεργητικό περίπου της 3000 χιλιάδες μονάδες εθελοντικού αίματος, δηλαδή 600 μονάδες μέσο όρο κάθε χρόνο.
Καθώς και έχουμε προσελκύσει στην εθελοντική αιμοδοσία περίπου τους 1050 εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι έγιναν για πρώτη φορά…. Δηλαδή απόκτησαν πρώτη φορά την κάρτα του εθελοντή αιμοδότη. Πολλοί από αυτούς επειδή σπουδάζουν στην Πάτρα τελειώνοντας τις σπουδές τους πιστεύουμε θα πλαισιώσουν συλλόγους του μόνιμου τόπου κατοικίας τους.
Βέβαια θα πρέπει να σας επισημάνω ότι εάν είχαμε τα στοιχειώδη που αναφέραμε παραπάνω η δραστηριότητα μας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη προς όφελος του πάσχοντα συνανθρώπου μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οποιαδήποτε περικοπή που γίνεται και όποια διευκόλυνση την οποία στερούμαστε δεν αποτελεί πλήγμα σε εμάς ως προσωπικότητες καθότι εμείς δεν έχουμε κανένα συμφέρον… Η ζημιά φαίνεται στο ετήσιο στόχο για αίμα… και όσο γίνεται αυτό τόσο θα παραπονιόμαστε  για έλλειψη αίματος… Φυσικά όλα αυτά σε συνάρτηση με την άγνοια για την ανάγκη  και την μη προσέλευση του κόσμου 
Σε αυτό το σημείο θέλω να χαιρετήσω έναν , έναν  και όλους μαζί να ευχηθώ σε όλους να έχετε υγεία προσωπική και οικογενειακή , καλή δύναμη και κουράγιο και επιτυχία στο έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας αλλά και στην ιδιωτική σας ζωή στις δύσκολες μέρες που περνάμε.
Καλή αντάμωση στην 27η αμφικτιονία.
Γεια σας.