Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΓΙΝΕΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

ΓΙΝΕΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ


ü  Κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα ηλικίας  18-65 ετών, εφόσον είναι υγιής, μπορεί να δίνει αίμα. Στο δελτίο του αιμοδότη, το οποίο δίδεται στον εθελοντή προτού αρχίσει η διαδικασία της αιμοληψίας, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις στις οποίες οφείλει να απαντήσει με ειλικρίνεια .
ü  Οι άνδρες μπορούν να δώσουν αίμα ως τέσσερις φορές τον χρόνο, ενώ οι γυναίκες ως τρεις φορές διότι έχουν χαμηλότερο αιματοκρίτη.
ü  Η αιμοληψία είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη και διαρκεί 10΄ λεπτά και  όλα τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα και αυστηρώς μιας χρήσεως.
ü  Μετά την αιμοληψία ο αιμοδότης παραμένει για επιπλέον 10' στον χώρο της αιμοδοσίας όπου θα του προσφερθεί φυσικός χυμός κλπ.
ü  Συνιστάται η λήψη αρκετών υγρών όπως και η αποφυγή οινοπνεύματος την ημέρα της αιμοδοσίας.
ü  Καλό είναι μετά την αιμοληψία και για διάστημα μίας ώρας να αποφεύγονται το κάπνισμα, η οδήγηση και η βαριά σωματική εργασία.
ü  Η αιμοληψία δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της πέψης. Ως εκ τούτου, 3 ώρες προτού δώσετε αίμα μπορείτε να έχετε φάει ένα ελαφρύ γεύμα.
ü  Η ποσότητα αίματος που προσφέρεται κάθε φορά είναι περίπου 400 ml. Το αίμα που αφαιρέθηκε - και το οποίο είναι εφεδρικό στον οργανισμό- αποκαθίσταται σε διάστημα τριών ημερών. Γι' αυτό η αιμοδοσία δεν εξασθενεί τον οργανισμό.
ü  Το αίμα που συλλέγεται ελέγχεται σχολαστικά για ασθένειες οι οποίες είτε υπάρχουν είτε αγνοούνται από τον δότη (ηπατίτιδα Β ή C, AIDS κ.ά.).Αν διαπιστωθεί οτιδήποτε, το αίμα απορρίπτεται και ο αιμοδότης ειδοποιείται να κάνει ειδικές εξετάσεις.
ü  Σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις απαγορεύουν την αιμοδοσία. Οι εποχικές αλλεργίες και η λήψη αντιαλλεργικών φαρμάκων απαγορεύουν την αιμοληψία προσωρινώς.
ü  Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι πάσχουν από λοιμώδες νόσημα. Ο εθελοντής αιμοδότης δεν πρέπει να έχει κανένα πρόβλημα υγείας ούτε να κάνει χρήση φαρμάκων τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον λήπτη. Αν ο αιμοδότης ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός πρέπει να ενημερωθεί και να λάβει εκείνος την απόφαση για το αν θα πρέπει να γίνει αιμοληψία.
ü  Οι έγκυοι δεν επιτρέπεται να δώσουν αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον τοκετό.
ü  Το αίμα χρησιμοποιείται αυτούσιο, χρησιμοποιούνται όμως και παράγωγά του(ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα, λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια). Δηλαδή από κάθε αιμοδότη ωφελούνται τέσσερις ασθενείς.
ü  Αν ανήκετε στη σπάνια ομάδα Rh (ρέζους αρνητική), είναι πολύ σημαντικό να είστε εθελοντής αιμοδότης.
ü  Όποιος επιθυμεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης αρκεί να πάει σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοδοσίας η κινητή μονάδα αιμοδοσίας δίνει αίμα και του δίδεται κάρτα εθελοντή αιμοδότη, με την επίδειξη της κάρτας αυτής ο αιμοδότης καλύπτει τις ανάγκες του σε αίμα για τον εαυτό του ή τους οικείους του. Επίσης δικαιούται δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις.
Τελευταία νέα
Τα αποτελέσματα των μελετών του Πανεπιστημίου του Κάνσας στις Η.Π.Α αλλά και πανεπιστημίων της Φινλανδίας και της Αυστραλίας αναφέρουν ότι οι άνδρες που προσφέρουν το αίμα τους τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο μειώνουν κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακή πάθηση και παράλληλα μειώνουν κατά 40% την πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο.