Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Τα νέα μας

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.
•1)   Από πού προέρχεται το ΑΙΜΑ που μεταγγίζεται στους ασθενείς;
 Το αίμα δυστυχώς είναι το μόνο «φάρμακο» που δε μπορεί να παρασκευαστεί στα εργαστήρια! Ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών σε αίμα είναι από εμάς τους ίδιους.
•2)    Μπορώ να δώσω ΑΙΜΑ;
Φυσικά, αν είσαι υγιής και είσαι από 18 έως 65 ετών. Πριν την αιμοδοσία θα γίνει ιατρικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας σου. Η εθελοντική αιμοδοσία απευθύνεται σε ενήλικα συνειδητοποιημένα κι ευαισθητοποιημένα άτομα. Αν είσαι όμως 17 και θέλεις να αιμοδοτήσεις, μπορείς, με τη γραπτή συγκατάθεση των γονιών σου! Η ευαισθητοποίηση κι η προσφορά θεμελιώνεται από μικρή ηλικία. Στην Κύπρο γίνονται αιμοληψίες στα Λύκεια!
•3)    Κάθε πότε μπορώ να δίνω ΑΙΜΑ;
Η διαδικασία της αιμοδοσίας κρατάει μόλις 10 λεπτά και μπορείς να δίνεις 3 - 4 φορές το χρόνο. Σε περίπτωση που είσαι εθελοντής αιμοδότης εγγεγραμμένος σε Σύλλογο, ο Σύλλογος σε ενημερώνει κάθε φορά που «έρχεται η σειρά σου», ώστε να υπάρχει μια συνεχής, σταθερή και επαρκής ποσότητα αίματος στα Νοσοκομεία.
•4)    Πρέπει να πάω νηστικός;
Όχι! Πριν αιμοδοτήσεις είναι καλό να έχεις φάει καλά πριν 1-2 ώρες, να έχεις ξεκουραστεί και την προηγούμενη μέρα να μην έχεις καταναλώσει αλκοόλ. Μετά την αιμοδοσία πρέπει να πιεις πολλά υγρά, να αποφύγεις τη βαριά άσκηση, το κάπνισμα και την οδήγηση για τουλάχιστον 1 ώρα.
•5)    Γιατί πρέπει να συμπληρώσω το ερωτηματολόγιο που μου δίνουν στο κέντρο αιμοδοσίας πριν μου πάρουν ΑΙΜΑ;
Ο γιατρός της αιμοδοσίας πρέπει να γνωρίζει εάν έχεις πάρει φάρμακα τις προηγούμενες μέρες, εάν πήγες στον οδοντίατρο, εάν έκανες κάποια επέμβαση, για το καλό το δικό σου, αλλά και των ατόμων που θα λάβουν το αίμα. Πρέπει να μιλήσεις στο γιατρό με κάθε ειλικρίνεια και να δώσεις πληροφορίες, όπως π.χ. εάν έχεις κάνει τατουάζ ή πιρσινγκ, χειρουργείο ή μετάγγιση αίματος, για να είσαι σίγουρος πως δε θα μολύνεις κάποιον συνάνθρωπό σου άθελά σου.
•6)    Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η διαδικασία της εθελοντικής Αιμοδοσίας;
Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία εύκολη και ανώδυνη διαδικασία Το μόνο που θα αισθανθείς είναι ένα μικρό τσίμπημα, όπως ακριβώς και όταν κάνεις αιματολογικές εξετάσεις στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Είναι απολύτως ασφαλής διαδικασία και ο αιμοδότης δε διατρέχει κανένα κίνδυνο, καθώς οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό διασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες. Όλα τα σύνεργα που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μίας χρήσης. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας.
•7)    Τι μπορεί να πάθεις αν δώσεις ΑΙΜΑ;
Η αιμοδοσία είναι μία ασφαλής και ταυτόχρονα υγιεινή διαδικασία, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος. Ταυτόχρονα γίνεται μοριακός έλεγχος για έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως νοσείς, θα ειδοποιηθείς από το προσωπικό του Κέντρου Αιμοδοσίας.
•8)    Πόσα cc αίματος περιέχει η κάθε φιάλη αίματος που δίνεις;
350-450cc. Πρόκειται για ένα μικρό σακουλάκι. Ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει 5 λίτρα αίματος. Η ποσότητα του αίματος που δίνεις στην Αιμοδοσία έχει οριστεί από την Ιατρική Επιστήμη, ώστε να μη διατρέχει κανένα κίνδυνο ο δότης. Μετά την αιμοδοσία ο οργανισμός σου αντικαθιστά αμέσως την ποσότητα του αίματος που προσέφερες. Προσφέρεις μόνο το 1/15 του όγκου του αίματός σου κι αυτό για λίγα λεπτά! Διότι η φύση έχει προνοήσει, έτσι ώστε φεύγοντας από το κτίριο της αιμοδοσίας, στον οργανισμό σου να κυλούν και πάλι 5 λίτρα αίματος, όσα είχες και πριν πας εκεί!
•9)    Ποιοι χρειάζονται το ΑΙΜΑ;
Βρέφη, πολυμεταγγιζόμενα άτομα (λευχαιμικοί, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, πάσχοντες μεσογειακής αναιμίας) επιπλοκές τοκετού, χειρουργικές επεμβάσεις, θύματα τροχαίων, και πολλοί άλλοι. Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται αίμα είναι τραγικά μεγάλος. Η ανάγκη δε γνωρίζει ηλικίες, φύλο, θρησκεία και εθνικότητα. Μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθενός μας. Το ποσοστό των ατόμων που έχουν ανάγκη είναι μεγάλο. Σε κάθε 10 νοσοκομειακούς ασθενείς οι 2 χρειάζονται μετάγγιση αίματος!
•10) Γιατί δεν επαρκεί το ΑΙΜΑ στην Ελλάδα;
 Στη χώρα μας χρειαζόμαστε 600.000 φιάλες αίματος! Το ποσοστό των υγιών ατόμων που είναι εθελοντές αιμοδότες είναι μικρό. Αναγκαζόμαστε και εισάγουμε αίμα από την Ελβετία! Κάθε ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία για να κρατηθεί στη ζωή χρειάζεται κάθε χρόνο έως και 24 αιμοδότες, που αιμοδοτούν τακτικά 3-4 φορές το χρόνο, γιατί έχει ανάγκη από 3-4 μονάδες αίματος κάθε μήνα για να ζήσει. Ένας πολυτραυματίας, θύμα τροχαίου ατυχήματος χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 - 40 φιάλες αίματος. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1.700.000 άτομα τραυματίζονται σε τροχαία! Έρευνες δείχνουν πως αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια! Ιδιαίτερα το καλοκαίρι οι ανάγκες είναι αυξημένες, γιατί αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα και μειώνονται οι αιμοδότες, καθώς όλοι λείπουμε διακοπές. Για να καλυφθούν αυτές οι έκτακτες μεγάλες ανάγκες, οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς αναγκάζονται να λαμβάνουν λιγότερες φιάλες αίματος από όσες χρειάζονται για μια καλή ποιότητα ζωής. Πριν φτιάξεις βαλίτσα, πετάξου ως την αιμοδοσία!
•11) Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να συνεισφέρεις για τις ανάγκες των ασθενών στη χώρα μας;
Μπορείς να γίνεις Εθελοντής Δότης Μυελού των οστών, αιμοπεταλίων και πλάσματος, καθώς και Δωρητής Οργάνων! Αν για κάποιο λόγο οι ιατρικές σου εξετάσεις σου επιβάλλουν να μη δίνεις αίμα, σε πολλές περιπτώσεις μπορείς να δώσεις αιμοπετάλια ή πλάσμα, χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία σου. Κατά τη διάρκεια της αιμοπεταλιαφαίρεσης, ειδικό μηχάνημα κρατά μόνο τα αιμοπετάλιά σου, χωρίς να σου αφαιρεί τον υπόλοιπο όγκο του αίματος.
•12)  Τι κερδίζω αν δώσω αίμα;
Πολλά και ανεκτίμητα!
  • νιώθεις περήφανος που σώζεις μια ζωή
  • έχεις ένα αίσθημα ευεξίας
  • είσαι κοινωνικά υπεύθυνος και ενεργός
  • είσαι κι εσύ ένα πολύτιμο μέλος του παγκόσμιου εθελοντικού κινήματος
  • καλύπτεις τον εαυτό σου και τους συγγενείς πρώτου βαθμού
Το αίμα στη χώρα μας λαμβάνεται και χορηγείται δωρεάν. Από το 1979 έχει απαγορευτεί η εμπορεία του, η αμειβόμενη δηλαδή αιμοδοσία.
            Γνωρίζεις ότι.....
  • Ιατρικές έρευνες στο εξωτερικό έχουν καταδείξει πως οι άνδρες που προσφέρουν τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο αίμα, μειώνουν έως και κατά 50% τον κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια καρδιακή πάθηση ή καρκίνο. Έχει αποδειχθεί πως τελικά μάλλον δεν ευθύνεται η χοληστερίνη για τα υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων στους άντρες, αλλά το υψηλό ποσοστό σιδήρου που υπάρχει στο αίμα και δεν μπορεί να αποβληθεί.
  • 6 στους 10 από μας θα χρειαστούμε μετάγγιση αίματος κάποια στιγμή της ζωής μας.
      .   Πράγματι, στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως 1 στους 2 θα  χρειαστεί  έστω και 1 φιάλη αίματος στη ζωή του.
              Εγώ ή εσύ... Μπορεί και οι δύο
Γίνε εθελοντής αιμοδότης